5 Compositie tips

Het maken van een foto klinkt gemakkelijk, maar een echt goede foto maken is nog knap lastig. Daarom geven we in deze blog handige compositie tips zodat ook jij beter foto’s kan maken.

De regel van Derden

Dit is één van de bekendste compositie regels ter wereld. Het is vrij gemakkelijk, verdeel het beeld in 9 evenredige vakken en plaats je onderwerp op de “snijlijnen” van de vakken. Veel van de camera’s van tegenwoordig hebben de optie om deze vakken direct op het display te laten zien. Dat maakt het veel gemakkelijker deze regel gelijk toe te passen.

Leidende lijn

Een lijn kan je erg goed gebruiken om de kijker door de foto heen te “leiden”. In je compositie kan je doormiddel van de lijn een de kijker van de hoek van de foto, zo naar het hoofdonderwerp leiden. Het oog volgt de lijn en komt zo bij de eye catcher uit.

De lijnen kunnen recht, schreef, onderbroken of gebogen zijn, alles is mogelijk; zolang het maar naar het hoofdobject leidt.

Simpel

Het aantal onderwerpen of objecten in je foto is een belangrijke factor van succes. Hoe duidelijker het hoofdobject hoe makkelijker het voor jezelf is. Een krachtige foto kan al bestaan uit 2 elementen, bijvoorbeeld zwerfafval in de berm of in het water. Of zelf een Schimmelvlek op een houten brug. Zorg dat het contrast goed is en de hoek, dan is een “simpele” foto op zijn krachtigst.

beeld-fotografie-compositie-tips

Close ups

Eenvoud, een prachtige manier om het bovenstaande punt te bereiken is door erg dicht op je object te gaan zitten met de lens. Storende elementen rondom het object vallen hierdoor weg. Maak gebruik van onscherpte om de minder mooie elementen weg te laten vallen en alleen datgene waar je de kijker op wil laten focussen, opvallend te maken.

Symmetrie

Overal waar je kijkt kun je symmetrie in terug vinden. In bloemen, architectuur en zelfs in mensen. Doormiddel van symmetrie, of ook wel patronen kan je fantastische beelden maken. Maar wat nog mooier is, dat is een breuk in het patroon. Bijvoorbeeld die ene blauwe tulp tussen alle rode tulpen, of de bruin gevlekte koe tussen alle zwart-witte.. Door even de “regels” te verbreken kan je het perfecte plaatje maken.