Composities in fotografie

Weinig onderwerpen in fotografie zijn net zo belangrijk – en net zo persoonlijk – als de compositie die u kiest. Compositie heeft de kracht om exact uit te drukken wat je wilt zeggen met een foto, en het oog van een kijker naadloos over het beeld te begeleiden. Het is met goede reden de sterkste manier van kijken genoemd. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je de mooiste en sterkste composities kunt maken.

Het oog leiden

Je kunt het exacte pad van een kijker niet voorspellen door je foto’s, maar je hebt wel de mogelijkheid om het naar een of ander object te duwen. Wil je dat je kijkers meer aandacht besteden aan de bergen op de achtergrond? Hoe zit het met iemands hoed, of de manier waarop een palmboom over het strand buigt?

Een van de meest opvallende manieren om het oog van je kijker te leiden, is door simpelweg een deel van je compositie in de lijn op te nemen. Dit worden soms hoofdlijnen genoemd, maar zelfs dat is een beetje een speciaal geval. Typische ‘leidende lijnen’ strekken zich uit van de voorgrond van een landschap tot de achtergrond en leiden de kijker verder naar de scène.

Andere lijnen kunnen echter net zo gemakkelijk het oog van de kijker leiden. Stel je een stengel of een grassprietje voor dat zich over je afbeelding uitstrekt; hoewel het geen “leidende lijn” is door de voorgrond-achtergronddefinitie, biedt het zeker een pad voor het oog van een kijker om te volgen. Hetzelfde geldt voor elke lijn in een afbeelding, van de omtrek van een berg tot de krul van een oceaangolf.

Samen met lijnen zijn er andere opmerkelijke manieren om het oog van een kijker van punt tot punt in een foto te leiden. In essentie is alles over compositie geworteld in de manier waarop we de wereld zien. Als een object helder, contrastrijk en levendig is, trekt het zeker onze aandacht. Hetzelfde geldt voor de ogen en gezichten van mensen. Dus, zoals je mag verwachten, trekken dezelfde items onze aandacht op foto’s.

Je zult dit natuurlijk niet altijd in je voordeel kunnen gebruiken. Als uw onderwerp bijvoorbeeld een donker object is voor een levendige achtergrond, kunt u niet noodzakelijkerwijs focussen op een compleet andere scène. U kunt echter mogelijk uw afbeelding enigszins wijzigen door hetzelfde onderwerp voor een schonere achtergrond te fotograferen. Of, in de post-productie, kunt u mogelijk het onderwerp helderder maken en de verzadiging van uw achtergrond verminderen. Zelfs als u niet elk aspect van een afbeelding kunt wijzigen, kunt u deze principes nog steeds in uw voordeel gebruiken.

De regel van derden?

Misschien is het bekendste element van compositie de regel van derden, een bepaalde methode die sommige fotografen gebruiken om hun afbeeldingen in te kaderen. In wezen verdeelt de regel van derden een foto in negen delen, zoals hieronder weergegeven. De scheidingslijnen zelf – en met name de vier snijpunten – zijn krachtige locaties binnen een foto. Als je je hoofdonderwerp op een van deze vier punten plaatst, denken sommige fotografen dat je foto’s merkbaar krachtiger zijn:

Natuurlijk zijn er enkele fotografen die de regel van derden zien als een over het algemeen nutteloze tool. Er zijn anderen – misschien meer – die denken dat het belangrijk is voor beginners, maar overdreven simplistisch voor gevorderde fotografen. En dan zijn er sommigen die het van harte omhelzen, alleen de regel van derden vermijdend voor een zeldzame paar afbeeldingen (zoals gespiegelde reflecties of abstracte onderwerpen). In welke categorie je ook past, pas op dat je een goede compositie niet negeert ten gunste van het aanbrengen van een willekeurige regel.

Balans

In plaats van de regel van derden, heb ik de neiging om mijn foto’s samen te stellen met het idee van evenwicht in gedachten. Veel andere fotografen zijn vergelijkbaar. Wanneer een foto volledig in balans is, hebben de linker- en rechterhelften hetzelfde visuele gewicht.

Wat is visueel gewicht? Het antwoord is vrij simpel – visueel gewicht trekt de aandacht van een kijker. Zoals kort wordt vermeld in het gedeelte “Het oog leiden”, zijn enkele van de belangrijkste items met een sterk zichtbaar gewicht als volgt:

  1. Gebieden van contrast
  2. Items die scherp zijn (vooral als het grootste deel van de foto dat niet is)
  3. Lichte plekken
  4. Verzadigde items
  5. Warm (rood / geel) kleuren
  6. Grote artikelen
  7. Mensen en, in mindere mate, dieren
  8. De ogen van je onderwerp
  9. De richting waarin je onderwerp kijkt (zelfs als het een lege ruimte is, krijgt het visueel gewicht omdat kijkers dezelfde richting willen zien als het onderwerp)

Er zijn natuurlijk nog andere items met zichtbaar gewicht, maar deze zijn meestal het meest significant.

Om te zien of een foto in balans is, stel je voor dat je hem op een draaipunt plaatst. Als de ene helft meer visueel gewicht heeft, zal uw foto naar de ene of de andere kant leunen. Merk op dat de divisie links-rechts de enige indeling is die van belang is voor het saldo van een foto. Een foto kan elk onderwerp langs de onderkant hebben, maar toch perfect in balans blijven.

Evenwicht betekent echter niet altijd dat twee afzonderlijke onderwerpen op dezelfde afstand van het midden van een afbeelding moeten liggen. Overweeg bijvoorbeeld een foto met één belangrijk onderwerp en een andere die aanzienlijk minder aandacht trekt. Als het primaire onderwerp dichtbij het midden van het beeld wordt geplaatst, terwijl het secundaire onderwerp dichtbij een rand wordt geplaatst, kan de foto nog steeds worden uitgebalanceerd. Of, als u een abstracte scène fotografeert zonder interessegebied, kan het beeld worden uitgebalanceerd, ongeacht waar u uw lens op richt.

Tegelijkertijd moeten niet alle foto’s een perfecte balans hebben. Soms is onbalans eigenlijk gewenst om spanning aan een scène toe te voegen. Dit geldt vaak voor oorlogs- en documentaire fotografen, die een aangename, ‘ideale’ compositie proberen te vermijden. Eigenlijk kunnen onevenwichtige foto’s deel uitmaken van elk genre fotografie. Als je de spanning en het drama in een landschap wilt laten zien, kan een onevenwichtige foto het perfecte hulpmiddel zijn.

Eenvoud

Een van de beste manieren om uw foto’s te verbeteren, is door te focussen op eenvoud. Als u bijvoorbeeld een beginner bent, helpt het om te zoeken naar de eenvoudigst mogelijke scènes om te fotograferen in de eerste plaats. Doorgaans is het gemakkelijker om een ​​goede foto te maken op een strand dan in het hart van een regenwoud – ervan uitgaande dat beide locaties relatief interessant zijn – omdat het strand een veel eenvoudigere scène is.

Een andere kant van eenvoud is echter relevanter voor het merendeel van uw afbeeldingen, omdat deze onafhankelijk is van de scène die u fotografeert: met uitzondering van de nutteloze details van uw afbeeldingen. Wanneer je in het veld bent, let dan op de details die je nog meer uitsluit dan de items in je foto. Vereenvoudiging betekent niet dat al uw afbeeldingen leeg en minimalistisch moeten zijn, maar het betekent wel dat elk object in het frame bijdraagt ​​aan uw algehele doel. Zelfs een complexe foto kan “eenvoudig” zijn als deze een duidelijke, duidelijke boodschap heeft.